vr. 20.11 — 20:30 Für Jan van Eyck - Wereldpremière Arvo Pärt
Collegium Vocale Gent, het wereldberoemde ensemble van Philippe Herreweghe, vierde tijdens de voorbije editie van Gent Festival van Vlaanderen uitgebreid zijn vijftigste verjaardag. Op 22 september speelden ze een prachtig programma voor koor en orgel, met muziek van Monteverdi, Pärt, Bruckner en Messiaen. Als kers op de verjaardagstaart brachten ze de wereldpremière van Für Jan van Eyck, een gloednieuw werk dat de componist Arvo Pärt schreef in opdracht van Stad Gent.

Aanleiding was het themajaar OMG! Van Eyck was here, waarin de schilder en zijn meesterwerk, De Aanbidding van Lam Gods, centraal staan. Het schilderij was ook de inspiratiebron voor de nieuwe compositie.

De uit Estland afkomstige Arvo Pärt (1935) creëert met zijn doorgaans religieus geïnspireerde muziek een volledig eigen klankwereld. Hij is wereldwijd een van de meest uitgevoerde hedendaagse componisten.

◉ Dit concert werd opgenomen op 22 september in de Sint-Baafskathedraal in Gent. De uizending kan op 20 november online bekeken worden en blijft 48 uur beschikbaar. ◉