vr. 07.05 — 20:00 DE STAAT VAN DE RECHTVAARDIGHEID - DE ZAAK SAMUEL
Lara Staal buigt zich samen met experts over de zaak Samuel. Samuel is een van de vele jonge Eritrese jongens tussen de 16 en 25 jaar oud die via Sudan, de Sahara en Libië naar Europa vluchtten en onderweg allerlei vormen van uitbuiting hebben meegemaakt. Op het moment dat hun asielzaak in Europa wordt afgewezen vallen zij tussen wal en schip en hebben zij nauwelijks toegang tot adequate zorg en opvang.

HET VERHAAL VAN SAMUEL

Voor De Staat van de Rechtvaardigheid – De Zaak Samuel zoomen we in op het verhaal van Samuel, die in 2018 op 15-jarige leeftijd via Italië in Europa aankomt. In Italië wordt hij drie keer geregistreerd. Elke keer wordt er een andere geboortedatum vastgelegd. Samuel verklaarde aan de Immigration and Naturalisation Service (IND) dat hij – na vijf dagen dobberen op zee – bewusteloos aan land komt. Een meereizende volwassene probeert zijn leeftijd te schatten en geeft 01-01-2001 op.

Samuel besluit eerst door te reizen naar Nederland en de foute registratie daar recht te zetten. Dat lukt niet. Hij heeft op dat moment geen officiële documenten die zijn identiteit kunnen bewijzen, waardoor de IND vraagtekens zet bij zijn verklaring dat hij minderjarig is. Het is het begin van een afschrikwekkende reis langs verschillende instanties die allemaal de deur in zijn gezicht dicht slaan.

Na een lange periode van ernstige psychische fragiliteit blijkt een kinderrechter bereid om zijn zaak opnieuw te bekijken. Sinds mei 2020 heeft Samuel een verblijfsvergunning en is hij officieel minderjarig verklaard.

DE STAAT VAN DE RECHTVAARDIGHEID

De zaak Samuel is er een uit duizenden. Sinds twee jaar arriveren er steeds meer jongeren uit Eritrea die er vaak zeer slecht aan toe zijn. Toch krijgen ze in landen als Nederland of België na afwijzing van hun asielaanvraag nauwelijks hulp. Ondanks de extreme kwetsbare staat van velen van hen verwijst Nederland hen telkens terug naar het land van registratie, alhoewel iedereen weet dat Italië de grote stroom niet aan kan en de registratie procedures zeer chaotisch verlopen
Via Samuel’s verhaal, voorgedragen door een acteur, proberen we grip te krijgen op de ontegenzeggelijke onrechtvaardigheid in ons huidige asielbeleid. Na Samuel's aanklacht volgt een gesprek onder leiding van experts.

Het publiek vormt de jury tijdens de voordracht en krijgt de kans vragen op te tekenen die leidend zullen zijn voor de discussie.

HERE TO SUPPORT

Voor De Staat van de Rechtvaardigheid werkt Lara Staal nauw samen met Here to Support, een Amsterdamse organisatie die samenwerkt met vluchtelingen in limbo. Here to Support zet, naast belangenbehartiging, in op het opzetten van artistieke projecten in samenwerking met andere organisaties die zichtbaarheid bieden aan vluchtelingen die geen verblijfstatus hebben gekregen, maar ook niet terug kunnen naar het land van herkomst.